Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opsion 002 Hradec Králové

8. 2. 2009
Na posledních závodech jsme byly koncem listopadu a musím se přiznat, že už jsem pomalu začínala mít „absťák“. Závody Opsion 002 pořádané Pavlem Koškem a Irčou Kochovou byly jak jinak než perfektní - Irča měla opět vtipné komentáře k jednotlivým běhům i závodníkům, organizace nikde nevázla, výsledky byly zveřejňovány chvilku po doběhnutí kategorie, k tomu krásné prostředí jízdárny, milí lidé v kantýně, závodům prostě nebylo co vytknout... V sobotu dokonce panovalo nádherné jarní počasí (sluníčko, nebe bez mráčku a teplota se vyšplhala téměř k 15 st. Celsia), takže jsme se mezi jednotlivými běhy mohly chodit vyhřívat na sluníčko. V hale bylo totiž chladněji než venku  V neděli ale byli všichni závodníci naopak za střechu nad hlavou velmi vděční, protože se vrátilo pravé zimní počasí s nepříjemným deštěm, který se ještě během dopoledne změnil ve vydatnou chumelenici.
 
A teď pár slov k tomu, jak se nám vlastně na prvních letošních závodech běhalo. Původně jsem měla obavy, že to bude jedno velké fiasko. Jednak jsem na tréninku v Příkrém viděla, že běhat v písku není vůbec žádná sranda, a potom jsme už hodně dlouho na žádných závodech nebyly a tréninkům jsme během zimy také moc nedaly  Ale nakonec to dopadlo lépe, než jsem čekala – na upraveném pískopilinovém povrchu se totiž běhalo dobře nejen psům, ale i psovodům. Parkury stavěl a pískal rozhodčí Zdeněk Spolek, který závodníky nijak nešetřil. Jeho parkury jsou poslední dobou čím dál záludnější, ale to je jenom dobře, aspoň je to potom větší adrenalin  Jen mě maličko mrzelo, že Denče o víkendu dvakrát mávnul skočenou zónu na áčku, která ovšem mávnutá být neměla. Jednou Denča dokonce nechala na áčku otisknutou tlapku, takže bylo zcela jasné, že se odrážela již ze zóny, a podruhé dle videa jedna tlapka také na zóně byla  Na medailovou pozici by nás to ale stejně nedostalo, takže jsem to neřešila... Jó Denny, kdyby jsi hezky sbíhala všechny zóny tak, jak ti neustále vtloukám do hlavy, tak by se to nestalo 

Obrazek

V sobotu mi nejlépe ze všech běhů sednul ranní zahřívací jumping:
        s Jessinkou jsme prosvištěly parkurem ohromně rychle, ale Jessie bohužel vyběhla ze slalomu nedočkavě o jednu tyčku dřív, takže jsem ji musela vracet, a tím jsme si vysloužily 5 trestných bodíků a časové zdržení – nebýt toho zakletého slalomu, tak by se Jess dostala zcela určitě na rychlost hoooodně přes 4 m/s. Ale i 9. místo z 35 závodníků všech výkonnostních kategorií hovoří za vše. A z jedničkových psů byla Jessinka dokonce v tomto běhu nejlepší!
        s Denčou jsem už šla na parkur s pocitem, že vím, co mě čeká. Možná jsem si ji zbytečně víc hlídala a šla víc na jistotu, takže jsme nebyly úplně nejrychlejší, ale rychlost 3,85 m/s také není k zahození a 5. místo z 18 závodících medíků přece není žádná ostuda.
Sobotní zkoušky jsme pojaly trošku víc tréninkově (obě holky mají totiž pro přestup do vyšší kategorie splněno z loňského roku):
        SA1 – přestože jsem si po zkušenosti z prvního běhu Jessinku u slalomu pečlivě hlídala, tak mi ta zlobivka udělala znovu to samé, takže jsem ji musela vracet na poslední tyčku slalomu. Zbytečné zdržení ji tak moc rozčílilo, že mi to po zbytek běhu hlasitě vyčítala a cestou do cíle jsme si díky tomu vysloužily ještě jednu odmítačku  A výsledek? Docela pěkný - 5. místo z 15 závodníků.
        MA2 – zkoušky ve znamení skočené zóny (a jedné neoprávněně odmávnuté ) 7. místo z 11 týmů – prostě nic, čím by se dalo chlubit.
V posledním sobotním běhu „agility“ jsme už asi potřebovaly všechny tři pauzu – Jessie se mi bohužel diskla, protože jsem ji neukočírovala, a s Denčou nás jedna odmítačka a jedna chyba posunula až na 12. místo ze 17 týmů.

Obrazek

V neděli ráno se začínalo běhat agility od kategorie large:
        první tedy přišla na řadu Denča a předvedla krásný rychlý běh s jednou chybkou (opět další neoprávněně mávnutá zóna ). Ale na krásné 4. místo z 18 závodníků jsem byla fakt pyšná.
        s Jessinkou to tak jednoduché nebylo, takže jsme v cíli měly na kontě jednu chybu a jedno odmítnutí, ale i tak jsem Jessie musela moc pochválit, protože běžela opravdu pěkně. Výsledkem bylo 11. místo z 32 týmů small
Nedělní zkoušky byly opět docela běhavé:

        SA1 – Jessie běžela jako obvykle na plný plyn, bohužel se nám díky tomu přihodila jedna odmítačka, ale i tak jsme skončily na krásném 3. místě s bronzovou medailí (z 16 závodníků)!

Obrazek

        MA2 – moc pěkná zkouška, jen jsem bohužel v rychlosti nedotáhla pohyb rukou a Denny se chvilku rozmýšlela, jestli opravdu do toho tunelu má jít, jestli jsem náhodou neměla na mysli něco jiného, takže z toho byla odmítačka. Moje chyba, příště si musím dát pozor na lepší koordinaci pohybů  I tak pěkné 4. místo – čili dnešní druhá „brambora“.
Jako poslední se běžel jumping – byl samá otočka a změna směru běhu, ale i přesto byl pořádně rychlý a běhavý:
        Denča doběhla bez chyb, ale přestože běžela celkem rychle, tak jsme skončily na 7. místě. Bígl přece jen nemá tělesné proporce jako jiná lehčí plemena, takže jsem ji v rámci bezpečnosti nemohla lámat do zatáček tak, jako by to byla třeba šeltie  I tak jsem byla s během moc spokojená – na Denny ale byla už trochu znát únava z celého víkendu, přece jenom si přes zimu trochu odvykla, takže jsem ji musela před startem hodně rozbláznit voňavým kuřátkem...

        na Jessince sice žádná únava znát nebyla, ale i tak jsem ji před startem pořádně rozdováděla na kousek kuřecího masíčka. To jsem ale neměla dělat, protože to co potom následovalo, byla opravdová komedie  Jessie vyrazila ze startu se štěkotem a radostně skákala vše, co měla v cestě  Samozřejmě to nemohlo skončit jinak, než diskvalifikací, ale i tak jsme si zbytek parkuru pekelnou rychlostí doběhly a vysloužily jsme si potlesk i od pana rozhodčího 

 

Vzhledem k tomu, že se Dennynka za celý víkend ani jednou nediskvalifikovala, tak se umístila v celkových součtech kategorie medium na překrásném 3. místě !!!

 

A nakonec musím zmínit ještě jeden úspěch - pro Martinu se Zlatkem to byly první společné oficiální závody, a i přesto běhali jako profíci a v neděli se dokonce umístili na prvním místě ve zkouškách LA1 (z 16 závodníků!) – moc a moc jim ještě jednou gratulujeme 

Obrazek